Home > Algemeen, Economie, rampen, wetenschap, Wetenschap & Technologie > Stralingsgevaar, en hoe zat het ook al weer….met die bananen

Stralingsgevaar, en hoe zat het ook al weer….met die bananen

Angst en onzekerheid groeien rond de omstandigheden van Japan’s Fukushima Daiichi nuclear power plant. Men is in een verwoede strijd gewikkeld om de plant’s reactors te behoeden voor een gedeeltelijke of een gehele “meltdown” na de verwoestende aardbeving in Japan en de tsunami de installatie ernstig beschadigde en verantwoordelijk was voor het uitvallen van de noodstroomvoorziening die nodig is voor de koeling van de radioactieve brandstof staven.

Natuurlijk, maken deze ontwikkelingen in Japan mensen ongerust , beangstigd en ongewis over de ware potentie en de impact die niet alleen vrijkomende Fukushima plant’s radiation, betreft maar de algemene impact op nucleaire power plants en stralingsgevaar in het algemeen op de gezondheid. De schrijver van de Engelse versie van dit verhaal kreeg zelfs vragen van vrienden of men er verstandig aan deed om de West Kust van Amerika te verlaten in het geval van stralingsgevaar met het overwaaien over de stille oceaan.

Het is zeker niet eenvoudig om uitleg te geven daar waar het aankomt op het aangeven van de gevaren bij radioactieve straling. In de USA heeft men wel het volgende bericht de wereld in gestuurd shouldn’t worry about radiation from Japan, zodat men zich niet onterecht zorgen maakt , zeker niet als je bedenkt dat we elke dag vormen van straling meemaken.

En welke gevaren hier bij optreden heeft Randall Munroe van XKCD beschreven in een beschrijvende lijst waarin uitgelegd en gevisualiseerd word hoe stralingsdoses en hun bronnen zich verhouden. Ondanks het feit dat deze lijst niet als wetenschappelijk document mag worden beschouwd , is het nooit slecht om wat informatie te bekijken om te begrijpen wat de effecten zijn van stralingsabsorptie.

We staan elke dag bloot aan stralingsbronnen , van natuurlijke achtergrond straling tot de bestraling van bananen. (Ja, bananen stralen gamma straling uit, maar je zou er vijf miljoen van moeten opeten en dat tegelijkertijd om enige vorm van stralingsziekte op te lopen.
De absorptie van deze straling word gemeten in eenheden die sievert (Sv) genoemd worden. En zoals de lijst laat zien , absorberen we dagelijks ongeveer 0.1 micro sieverts (μSv) straling per dag door het eten van een banaan, 10 μSv door de achtergrond straling en 20 μSv van een röntgen onderzoek van uw borstkast. En dat is meer straling dan u zou oplopen wanneer u zich zou bevinden binnen de omtrek van 80 Km van een nucleaire krachtstroom installatie (0.09 μSv). Zelfs een kolen krachtstroom installatie genereert meer straling (0.3 μSv) omdat in kolen restanten zitten van uranium.

Er is veel meer straling nodig om direct gezondheidsrisico’s te veroorzaken bij de mens, alhoewel , de maximum jaarlijks toegelaten doses straling voor de medewerker in een Nucleaire krachtstroom installatie in Amerika vastgesteld op 50 millisieverts (mSv), meer dan 200 maal de blootstelling tijdens een typische röntgen onderzoek. Er is meer dan 2 maal (100 mSv) nodig voor een verhoogd risico op de vorming van kanker en een volledige blootstelling aan 2,000 mSv zorgt voor een ernstige vorm stralingsziekte.

zie voor een gedetailleerde uitleg van stralingsdoses , de kaart van XKCD hieronder. Klik op de afbeelding voor een grotere full-sized versie :

Image courtesy of Flickr, zfmg!

story courtesy of http://mashable.com

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie