Home > Algemeen, business, educatie, Framework layers, Wetenschap & Technologie, Windows Azure > Software complexiteit , zoekend naar het blijvend paradigma

Software complexiteit , zoekend naar het blijvend paradigma

Inspiratie bronnen

Geïnspireerd door zo veel knappe koppen , die vandaag de dag bereid zijn hun kennis (althans in ieder geval een groot deel ervan) te delen met elke willekeurige geïnteresseerde.

Eén van die knappe koppen (hij zal het niet erg vinden dat ik hem zo benoem)
is Bert Willems! (dank je Bert dat je er bent, en dat je informatie deelt, ik ben jou dankbaar)

image

Wie zegt u , Bert Willems nooit van gehoord. Dat kan hoor! Bert schrijft goede stukken voor technisch geïnteresseerde mensen die iets hebben met software ontwikkeling. Mensen die mij weer goed kennen, zullen nu even de wenkbrauwen fronsen, omdat Bert een fervent Open source ontwikkelaar is. Laat ik zeggen een echte Open source goeroe. En dat dit ogenschijnlijk niet zou stroken met mijn Microsoft voorliefde. Ik kan iedereen echter verzekeren dat ik in al mijn achterliggende jaren nooit mijn ogen gesloten heb voor modellen en theorieën die vanuit open source perspectief tot wasdom zijn gekomen. Zeker niet als het goede ideeën waren.

Het was alleen, in mijn geval, Microsoft technologie die mij al heel vroeg de gelegenheid bood om een beetje fatsoenlijk met computersystemen aan de slag te gaan. En dat na wat jaartjes DOS , HardwareBasic en het nodige “peek and pook” werk op mijn Commodore 64 (met machinetaal monitor).  en het WordPerfect van destijds heb ik sinds die tijd altijd geroemd om zijn krachtige ingebouwde wiskundige formule editor.
(weet u het nog, 15 floppies groot?)

Misschien tegenwoordig niet zo spectaculair meer maar in die tijd de “krachtigste die er was. Ik heb er in ieder geval in die jaren mijn huiswerk tijdens mijn werktuigbouwkundige opleiding als specialist gasturbinetechniek mee kunnen doen, en geloof het of niet.
Na een jaar huiswerk wilde één van mijn leraren echt wel een kopietje hebben op een paar 2.5”’ floppies, haha, wie kent ze nog. Those good old day’s!

Ik weet dat ik binnenkort uit wroeging ook een paar grote Microsoft technologie ontwikkelaars moet gaan noemen, want die zijn er, en deze zijn ook echt goed. Persoonlijk zal ik helaas nooit kunnen tippen aan hun kunde, daarvoor ben ik gewoonweg niet geniaal genoeg. Zij zijn gezegend met een stuk genialiteit die ik ontbeer, en waarvoor ik een grote bewondering heb.

Wat wel fijn is dat deze knappe koppen wel zo slim zijn om hun kennis over te dragen aan anderen, want slim zijn is één ding, ermee goed de kost verdienen is het andere…Vaak zijn de echt goede programmeurs dan ook ingelijfd bij de groten der aarde, IBM, Microsoft, Google, Red-Hat, om de vele ontelbare ontwikkelhuizen die prat gaan op hun aanwezigheid binnen de gelederen, maar niet te vergeten.

Lezen , leren en begrijpen

Maar om echt goed te leren hoe alles werkt, in hard- en software land heb ik verdomd veel leesvoer moeten verwerken. U herkent het , hè? Een veel voorkomende kreet die je vroeger vaak in bulletin (voorlopers van fora) boards zag was rtfm oftewel “Read the F…ng manual”, en is een handelswijze die nog steeds van toepassing is, al wordt het gewoonweg niet meer zo genoemd. De starheid waarmee men vaak software “producten” over een muurtje kiepert leert dat een bijgevoegde handleiding van essentieel belang is om de gebruiker er “uberhaupt mee te laten werken, laat staan een computer, systeem of netwerk beheerder iets te laten instaleren en inrichten voor een gebruikersgroep.

De moeite die je ervoor moet doen is een beetje online research en ik geef toe , het betere “kaf van het koren” scheidingswerk.

Mijn titel is daarom niet zo maar gekozen, maar is een gegeven feit waar u en ik dagelijks mee te maken hebben. Paradigma oftewel samenhangende theorieën en modellen , ook wel voorbeeld, is de juiste term die we moeten noemen bij dit zeer brede vlak van ontwikkelingen namelijk software ontwikkeling. Immers een “goed voorbeeld doet volgen”, is het niet?

Rolmodellen

Maar welke voorbeelden neemt men dan? Waar begin je? Wie volg je, hoeveel geloof mag je in zijn of haar kunnen stellen. En wie bepaalt of de uitkomst is wat we nodig hebben. In een van mijn laatst aangeschafte hardcovers “De 49 basisregels voor het delen, benutten en belonen van kennis” van Jeroen Bertrams staat beschreven dat we vaak niet in staat zijn om deze kennis , wel of niet aanwezig, binnen te halen c.q. te behouden. En dat is zeker niet  alleen zo in het geval van hele grote bedrijven. Innerlijke motivatie en een sterke discipline zijn twee eigenschappen die ervoor zorgen dat sommige individuen boven het brede maaiveld uitgroeien.

Op mijn zoektochten kom ik vaak op heel veel plekken waar wetenschappers  en ook “self made” knappe koppen zaken aan dit mooie digitale netwerk tijdperk toevertrouwen.
Bij deze mijn dank aan al deze mensen, en daar waar ik ze niet bedankt heb (want dat doe ik vaak als ik hun blog mag invullen) Dank jullie wel, hopelijk vinden jullie op mijn blog ook waardevolle zaken die ik met iedereen deel? Al is mijn bijdrage bescheiden.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie